SANDOR ELLIX KATZ (*1962) označuje sám seba za fermentačného fetišistu. Jeho posadnutosť fermentáciou sa objavila spolu s nadšením pre varenie, zdravú výživu a záhradkárstvo. Keďže je už tri dekády vážne chorý, považuje fermentované potraviny za jednu z najpodstatnejších zložiek svojho jedálneho lístka.
... Zobraziť viac informácií o autoroviSANDOR ELLIX KATZ (*1962) označuje sám seba za fermentačného fetišistu. Jeho posadnutosť fermentáciou sa objavila spolu s nadšením pre varenie, zdravú výživu a záhradkárstvo. Keďže je už tri dekády vážne chorý, považuje fermentované potraviny za jednu z najpodstatnejších zložiek svojho jedálneho lístka. Pochádza z New Yorku, ale žije v komunite ľudí v Short Mountain uprostred lesov a divokej prírody štátu Tennessee.
Po prevratnej knihe
Sila prírodnej fermentácie (v origináli Wild Fermentation, prvýkrát vyšla v roku 2003), ktorá sa stala celosvetovým bestsellerom a ovplyvnila celú generáciu milovníkov jedla, vydal v roku 2012 rovnako úspešné
Umenie fermentácie (The Art of Fermentation, kniha získala ocenenie James Beard Award). The New York Times označili Sandora Katza „za jednu z nepravdepodobných rock stars americkej kulinárskej scény“.
Popri početných workshopoch, ktoré organizuje po celom svete, stihol pripraviť dve nové knihy:
Fermentácia: Sprievodca starodávnym umením kultivácie potravín od kombuchy po kysnuté cesto (Ferment: A Guide to the Ancient Art of Culturing Foods, from Kombucha to Sourdough, 2019) a
Fermentácia ako metafora (Fermentation as Metaphor, 2020).
Zobraziť menej informácií o autorovi